De tijd dat je alleen handdoeken en lakens in een wasdroger kon drogen is gelukkig verleden tijd. Met een warmtepompdroger kun je alle kleding veilig drogen. Er zijn zelfs warmtepompdrogers met het Woolmark keurmerk die goed zijn gekeurd voor het veilig drogen van kleding van wol.
Hoe werkt een warmtepompdroger?
Wat is nou het verschil tussen een warmtepompdroger en een traditionele wasdroger en hoe werkt het? Met een warmtepompdroger heb je geen afvoerslang naar buiten nodig. Dit is dus al direct een verschil met de afvoerdroger. Afvoerdrogers hebben immers wel altijd een slang naar buiten nodig, voor het afvoeren van de warme, vochtige lucht. In die zin lijkt een warmtepompdroger meer op een condensdroger die ook geen afvoerslang heeft. Bij een warmtepompdroger wordt condensvocht in een condensvochtreservoir opgeslagen of afgevoerd via de waterafvoer zoals bij een wasmachine. Het verschil met een condensdroger is dat bij een warmtepompdroger dezelfde warme lucht steeds opnieuw wordt gebruikt en dat een warmtepompdroger droogt op veilige lage temperaturen. Hét voordeel van een warmtepompdroger is dan ook dat deze veel zuiniger omgaat met energie.
Drogen op veilige lage temperaturen
Doordat de lucht in een warmtepompdroger minder heet wordt gemaakt, is de droogtemperatuur in de droger lager. Hierdoor kan het soms wat langer duren totdat je kleding door en door droog is, maar toch is dit wat je wil. Een lagere temperatuur is namelijk beter voor kleding waardoor het minder aan slijtage onderhevig is en minder krimpt. En hierdoor blijft bijvoorbeeld je favoriete trui langer mooi. Dat een warmtepompdroger er altijd langer over doet is trouwens niet altijd waar; moderne warmtepompdrogers hebben een optimale luchtstroming waardoor de droogtijd wordt verkort.